Konečně jeden z mála konstruktivních dotazů za posledních pomalu 5 let

Je to hodně individuální, takže uvedu svůj postup. Abych to nemusel zdůrazňovat v každém řádku, tak základem je reálný poslech a moje uši; v textu tedy popíšu jen využívání technokratického merita věci
- jednotlivé skladby projedu analyzátorem a zapíšu si jejich průměrnou RMS
- osobně "sesoulaďuji" hlasitost jednotlivých skladeb na -12dB RMS (Average) - přijde mi to dobrý kompromis mezi redukcí dynamiky a stále živou "honbou za natlačeností nahrávky". Podotýkám, že komu se to kdy nezdálo, poslal jsem ho se smíchaným materiálem jinam (neživí mě to, mohl jsem si to dovolit). A druhá poznámka - tato hodnota se zcela jistě nedá aplikovat širokospektrálně, ale IMHO bude fungovat na pop. rock, folk, ..., ale asi už moc ne na vážnou hudbu, aniž by se výrazně zničila dynamika - nutno posoudit na konkrétním materiálu
- následně na dílčí skladby postupně aplikuji případné efekty, co uznám za vhodné (opět - jde o to, jak hraje mix a jestli mi na něm něco vadí a to "něco" se dá do určité míry zlepšit v této rovině - jinak je třeba mix vrátit šupem do stádia "přemíchat"!), přičemž na závěr řetězce dávám vybraný druh maximizeru a ditheringu (výstup musí být ve formátu 16bit/44100). Parametry maximizéru doladím požadovanou RMS, plusmínus nějaká ta desetinka. Veškerá nastavení v rámci master sekce ukládám dle názvů skladeb - důležitý krok!
- jakmile je hotovo, naskládám do Audio Montage stopáž s pauzami, případně prolínačkami (dle požadavků) a projedu si poslechem všechna přechodová místa v délce několika desítek vteřin z každé skladby. Takhle vlastně zkontroluji finální hlasitostní podání, protože hodnota RMS je sice hezká věc, ale ucho to může slyšet malinko jinak. V téhle fázi se případně vracím k dílčím skladbám, vyvolám nastavení Master sekce a upravím parametry. Následně zopakuju Montage poslech (po aktualizaci příslušného WAV souboru skladby)
- jakmile jsem spokojen, doplním už jen Markery stop, zkontroluji (CD Check) validitu a pokud není nic špatně, tak vypaluji a je hotovo.
P.