Cubase.cz
Diskusní fórum o produktech firmy Steinberg
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

PC pro domácí studio + zvukové propojení

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Počítače pro digitální zpracování zvuku
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Prtkeros



Založen: 4.2.2008
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: po únor 04, 2008 11:25 am    Předmět: PC pro domácí studio + zvukové propojení Citovat

Ahoj,

potřeboval bych poradit. Pořídil jsem si notebook (standardní výbava - procesor 1,46GHz, 1GB ram, je to Acer extensa). Dále jsem pořídil Echo Audiofire 4 a studiové repro ESI nEar08 eXperience) Audiofire je propojená na malý firewire port v notebooku (a v tom je pravděpodobně ten problém) při zesílení reprosoustavy dojde k nepříjemné zpětné vazbě (nedá se to poslouchat) - když pohnu s oknem, schodím něco na lištu, vše je slyšet v repru.
Po napojení celé sady na stolní PC (soundblaster - firewire - 6ti pin) nebo Apple(taky 6ti pin) není žádný problém a zvuk je krásně čistý i při maximálním zesílení.
Sem připraven do notebooku pořídit kvalitní PCMCI kartu s kvalitním FW portem, jen nevím jakou vybrat, nemáte s tím někdo podobnou zkušenost?

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PK



Založen: 4.10.2004
Příspěvky: 532

PříspěvekZaslal: po únor 04, 2008 8:30 pm    Předmět: Citovat

Asi se nejedná o zpětnou vazbu, ale prostě o rušivé zvuky v audio výstupu.
Předpokládám, že když se odpojí napáječ a notebook jede na baterie, problém zmizí.

Nejsnazší a nejlevnější řešení je zapojit napájecí adaptér notebooku do el. prodlužováku bez zemnícího kolíku (nebo jakýmkoli jiným způsobem zajistit, aby adaptér nebyl propojen se zemnícím kolíkem). Způsobuje to mizerný zdroj notebooku, ale takové jsou skoro všechny.
Apple notebooky, které jsou jedny z mála, co stejným problémem netrpí, nepoužívají v napájecích adaptérech zemnící kolík - v tom je právě ta finta.
(Odzkoušeno letitou praxí s až třemi notebooky na pódiu...)

(4 pinovým FW konektorem to rozhodně není, od 6pin se liší pouze absencí napájecího napětí pro FW periferie.)

Jinak samozřejmě platí, že všechny komponenty, které jsou navzájem propojené kabely, musí být napájeny z jedné zásuvky, jinak hrozí zemní smyčky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Prtkeros



Založen: 4.2.2008
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: čt únor 07, 2008 8:26 am    Předmět: Citovat

Ahoj,

díky moc za radu Smile))) fakt to pomohlo a veškeré rušivé zvuky zmizely. Ale po zapojení všech zařízení do jedné prodlužky problém nevyřešlilo (opět začlo vazbit), ale na druhou stranu ta prodlužka ma zemnící kolík takže... Smile

Pravděpodobně tedy bude stačit sehnat prodlužku která nemá zemnící kolík a propojit to. Jenže takovou prodlužku jsem snad nikde nepotkal Smile))) zkusím se porozhlédnout po netu.... neměl bys nějaký tip nebo odkaz na podobný výrobek?

Jinak moc díky za radu, nenapadlo mě to vypojit ani u jednoho noutu (zkoušel jsem 3 ruzné cenové kategorie a jedinej Mac byl v poho)

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PK



Založen: 4.10.2004
Příspěvky: 532

PříspěvekZaslal: čt únor 07, 2008 2:16 pm    Předmět: Citovat

Bez zemnícího kolíku bys měl zapojovat pouze ten notebook, odstranění zemnícího kolíku pro napájení adaptéru pro notebook nevadí. Ostatní věci, pokud zemnící kolík používají, by ale v každém případě uzemněné být měly.

Prodlužku bez zemnícího kolíku běžně nekoupíš, to by odporovalo bezpečnostním předpisům, takové se u nás prodávat nesmí. Pořiď jednu normální s kolíkem a odpoj ho z ní. A znovu opakuji - používej ji pak jen pro adaptér notebooku!

Napájení všech vodivě propojených zařízení z jedné zásuvky by mělo být samozřejmostí pro každou audio a video instalaci. Problém rušení od mizerného zdroje notebooku neřeší, ale předejdeš jiným nepříjemným problémům - od hučení a brumu až po nestabilitu systému. To mohou způsobit elektrické proudy vyrovnávající různý potenciál zemí v různých zásuvkách (zažil jsem už i přes 50V napětí mezi zeměmi dvou různých zásuvek, záleží samozřejmě na konkrétním provedení elektroinstalace), které pak tečou propojujícími datovými a audio a video kabely (kde samozřejmě nemají co dělat).

Použít různé zásuvky pro napájení propojených zařízení si může dovolit jen ten, kdo s jistotou ví, že všechny použité zásuvky jsou připojené na stejné fázi elektrického rozvodu, a že elektroinstalace v daném místě je precizně provedená.

Omlouvám se za vykřičníky a mentorský tón, ale nerad bych měl na svědomí mladý talentovaný život, ukončený elektrošokem Smile .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Prtkeros



Založen: 4.2.2008
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: po únor 11, 2008 10:30 pm    Předmět: Citovat

Díky za radu a za mentorský tón Smile, pomohlo to a ten tón byl fakt na místě, nejsem vůbec dobrej elektrikář.

Nakonec jsem koupil klasickýho psa s kolíkem a do poslední jsem dal rozdvojku (ne tu klasickou), která měla vývody bez zemnícího kolíku a s pomocí trochy "hrubé" síly jsem koncovku upravil aby se vešla široká zástrčka.... a šlape to parádně.

Ještě jednou díky!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Počítače pro digitální zpracování zvuku Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com
www.mediaport.cz www.punchlight.com