zpoždění midi zpráv

Diskuze o programu Cubase (Windows/MacOS X)

Moderátoři: JJ, PK, JP

Odpovědět
marek.pejsa

zpoždění midi zpráv

Příspěvek od marek.pejsa »

Ahoj všem, prosím o radu, zpožďují se mi midi zprávy / zápisy not do sequenceru, a to slyšitelně cca o půl doby, než začnu zkoušet pokus - omyl zkouším se nejdřív zeptat, díky moc za odpověď... :idea: M.
marek.pejsa

cubase LE4/lexicon omega/roland juno g

ahoj, mám problém s uvedenou sestavou, noty se mi do cubasu zapisují se zpožděním, rozeznatelným při poslechu, kde může být problém? Vím že o tom už bylo nemálo napsáno ale bohužel jsem nic totožného nenašel..jsem stále víceméně "začátečník" takže jsem spíš zkoušel metody pokus omyl, ale zatím bez výsledku.. nevím co s tím, díky marek
Toyen

Re: zpoždění midi zpráv

Příspěvek od Toyen »

Nastav si nižší latenci v "Device setup" (aspoň z hlavy myslím, že se to tak jmenuje)
V Českých Budějovicích by chtěl žít každý.
pavlii
Kontaktovat uživatele:

:-)

Příspěvek od pavlii »

E-e....to nebude latencí, ta nemá s MIDI co dělat. Není tu zmínka o verzi Cubase, do SX3 tuším byly problémy s USB MIDI připojením (emulované porty). Krom toho jsem se kdesi dočetl, že do určité míry se zřejmě dá globalizovat náchylnost USB/MIDI k podobným extempore, ale to je informace typu "jedna paní povídala" :wink:

Pokud je mi známo, tak řešením bylo vždycky ohlídat si, aby se nahrávání MIDI neprovádělo přes emulovaný MIDI port.

P.
Obrázek
www.studiokappka.cz
606 709 340
Toyen

Re: :-)

Příspěvek od Toyen »

Samozřejmě, že latence MÁ co dělat s MIDI a to, co píše Marek, je její klasický případ, bez ohledu na to, zda má keyboard přípojený přímo přes MIDI, nebo USB. Cubase SX nemá s připojením přes USB žádný problém, to vím z vlastní zkušenosti, stejně jako verze pozdější.
V Českých Budějovicích by chtěl žít každý.
pavlii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Toyen: :D prosím o tvojí definici "latence", abychom si jaksi ujasnili, že se bavíme o tomtéž.

Latencí se obvykle označuje pouze "audio latence"; co se MIDI zpráv týká, tak se obávám, že to není nijak měřitelné (při běžním zatížení v MIDI komunikaci). A audio latence nemá s MIDI opravdu co dělat...

P.
Obrázek
www.studiokappka.cz
606 709 340
marek.pejsa

Dobré ránko, vidím že jsem tady způsobil malou roztržku což jsem samozřejmě nechtěl :) nicméně budu konkrétní, mám kombinaci lexicon omega, cubase LE4 a synth roland juno g. Doteď jsem měl zapojeno tak, že synth a pc byl napřímo spojený USB (audio ze synthu samozřejmě do omegy). Zajímavý je, že v tomhle spojení docházelo ke slyšitelnýmu zpoždění midi zpráv a zvuk byl navíc mírně zkreslený. Včera jsem to "přeroutoval" tak, že jsem zkusil klasické midi kabely ze synthu do omegy a světe div se, zpoždění už se nekoná a zvuk není zkreslený. Ale vyvstal jiný problém, midi se sice v pohodě zapisuje bez zpoždění, ale cubase teď nekomunikuje se synthem v tom smyslu, že synth nereaguje na změny patchů resp.programů a ani není nic slyšet při zpětném přehrávání záznamu.... Šťoural jsem se v tom do noci, ale zatím bez úspěchu.. marek
pavlii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To není roztržka, ale vyjasnění si situace :lol: to, cos napsal, do určité míry potvrzuje můj odhad (komunikace USB/MIDI)....

Mno - jedná se vlastně asi o totoéž (nereaguje-li synth na MIDI, tak samozřejmě nehraje).

1. reakce synthu na MIDI z Cubase - předpokládám správně nastavený MIDI Out port u MIDI stop (Omega MIDI nebo tak něco), nevidím problém, proč by to nemělo fungovat.

2. nenastavuje se na Rolandu někde, na jaká příchozí data má reagovat? Obvykle bývá oddělená komunikace USB a MIDI, čili pokud "to" chodilo po USB, mohou být standardní MIDI porty deaktivovány a naopak - prozkoumat manuál a nastavení.

P.
Obrázek
www.studiokappka.cz
606 709 340
PK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PK »

K tomu zpoždění/předbíhání MIDI not jsem tu psal a už mnohokrát odkazoval na tohle:
http://www.cubase.cz/viewtopic.php?p=404#404
Platí to i pro Cubase 4, nejen SX3.
Paradoxně, v případě některých ovladačů pro MIDI funguje emulovaný driver lépe než nativní, jindy je to naopak.
pavlii
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ahh - "Use System Timestamp" - musím si pamatovat a případně nabízet k vyzkoušení :wink:

P.
Obrázek
www.studiokappka.cz
606 709 340
marek.pejsa

Ahoj, sice se zpožděním, ale přece - díky moc za rady, roland juno g má opravdu odlišný režim na klasické midi spojení než USB, stačilo přepnout a bylo :wink: Zpoždění jak jsem psal už se taky nekoná, vyzkoušel jsem dle rady i různé ovladače, takže teď to zdá se chodí jak má. Má to nicméně ještě dvě vady na kráse, ale to je jiné téma takže na to raději založím novou štaci :)
Odpovědět