Cubase.cz
Diskusní fórum o produktech firmy Steinberg
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Problém s hlasitostí náhrávky z dynamického mikrofonu.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Cubase
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út červenec 20, 2021 1:52 pm    Předmět: Problém s hlasitostí náhrávky z dynamického mikrofonu. Citovat

Měl bych následující dotaz: Používám Cubase 11 Elements se zvukovou kartou M-Audio Air 192/6 s dynamickým mikrofonem soundsation E340. Vše v programu mám pro nahrávání dobře nastavené, ale nahrávka je neustále velice tichá, takže není téměř slyšet. Na zvukové kartě mám vstup mikrofonu vytažený téměř na maximum, stejně tak na mixážním pultíku v programu. Prosím nemůžete mě někdo poradit jak zvýšit hlasitost nahrávky, případně mě doporučit nějaký free plugin, kterým by to šlo řešit? Prosím Vás o odkaz na pugin a návod pro blbce. Jsem totiž začátečník v programu Cubase.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út červenec 20, 2021 8:58 pm    Předmět: Síla signálu z mikrofonu Citovat

Jěště mě napadlo, jestli můj problém není způsoben malou sílou signálu přicházejících z mikrofonu, ale nevím zda tomu tak je když mám vše nastaveno na zvukové tak v Cubase na maximum a když do mikrofonu mluvím před nahráváním zní vše dostatečně hlasitě. Pro mě prostě záhada, Poradíte prosím někdo?
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1084
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: út červenec 20, 2021 10:25 pm    Předmět: :-) Citovat

Takže základ je správné nastavení zisku (gain). Při nahrávání do 16 bitů se doporučovalo co největší vybuzení A/D převodníku pro zachování co nejlepšího odstupu signál/šum (tj. špičky ideálně -6..-3 dB pod maximálním vybuzením). Dnes se nahrává již do 24bitů (a více), takže to není tolik kritické a lze nahrávat i se špičkami signálu okolo -18..-12 dB pod maximálním vybuzením.

V praxi (ale je to určitě popsané i v manuálu u zvukovky!) je dobré kombinovat hardwarový ukazatel (v nejjednodušší podobě červená LED) a softwarový měřák (čili v Cubase to je Input Channel). LED by při nejsilnějších pasážích mohla maximálně lehce probliknout, ale po většinu času bude zhasnutá. Výše uvedené hodnoty v dB se již přesně odečítají na měřáku vstupního kanálu Cubase.

Tím bude technicky správně provedená nahrávka. Teď k té hlasitosti: co znamená "neustále velice tichá"? Je to při srovnání s jinou nahrávkou (hotový mix) nebo jak tomu mám rozumět? Za předpokladu správně technického provedení nahrávky je pak "tichost" daná tím, že surový záznam není nijak dynamicky zpracován, takže bude pochopitelně tišší než z již hotového mixu. Pokud je záznam proveden slabě, tak je třeba vrátit se na začátek a správně nastavit gain. Každopádně na ovládání v Cubase bych při záznamu vůbec nesahal, nemá to žádný pozitivní smysl.

Je-li signál i při maximálním nastavení Gain ovladače slabý, může být nedostačující předzesilovač ve zvukovce (vzhledem k mikrofonu). Pomůže dodatečné předzesílení nebo změna mikrofonu.

Jak vidět, není toho málo a je třeba začít postupovat "od lesa" - takže viz můj popis. Následně se můžeme posunout dál.

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út červenec 20, 2021 10:38 pm    Předmět: Odpověď k Vašemu sdělení Citovat

Tichá znamená, že když nahrávám zpěv k dříve vytvořenému podkladu v programu Sibelius nebo MuseScore, který exportuji v MP3 do Cubase, tak zpěv se sice nahraje do další stopy, kterou pro něj vytvořím, ale je tak potichu, že jej téměř neslyším a trvá to i když přehrávání hudebního podkladu deaktivuji a nechám hrát stopu z nahraným zpěvem z mikrofonu. Děkuji za další rady, které mě sdělíte.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červenec 21, 2021 1:27 am    Předmět: Problém nevyřešen Citovat

Postupoval jsem přesně podle vašeho návodu, ale problém to nevyřešilo. Nahrávka je stále tichá. Když na stopu se zpěvem poklepu myší, otevře se nové okno a tam se mě nahrávka se zpěvem přehraje, ale jen když kliknu myší na šipečku, která spouští přehrávání v takto otevřeném okně, nikoliv, když zmáčknu mezerník a je to bez VST efektů, které jsem přidal (nějaké kompresory, deley, reverby apod.), které vylepšují můj zpěv, protože nejsem profesionální zpěvák. Budu rád, když dále poradíte. Asi mám v programu něco špatně nastaveno.

PS: Po doporučených nastaveních se mě ukazatele v mixážním pultíku v Cubase i za použití výše uvedených pluginů zvedají skoro do poloviny. Dříve se zvedali sotva nad základní úroveň.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1084
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: st červenec 21, 2021 8:30 am    Předmět: :-) Citovat

Aha - pogooglil jsem mikrofon a je mi to jasné: je potřeba správný kabel (a ne ten dodávaný). Mikrofon máte totiž takto připojený do linkového vstupu - to nikdy nebude hrát. Mikrofonní kabel (správný) je zásadně XLR-XLR. Jsem skálopevně přesvědčen, že poté bude problém vyřešen, Gain ovladač tak do poloviny nebo 3/4 Smile

Dejte vědět.

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červenec 21, 2021 11:48 pm    Předmět: Problém přetrvává Citovat

Bohužel Vás musím sklamat. Mikrofon mám propojený XLR kabelem Male/Female. Pro jistotu jsem mikrofon jěště propojil novým Kabelem XLR, který jsem tento týden koupil na kytarách.cz, abych zkontroloval zda starý kabel není náhodou někde zlomený, ale nepomohlo to. Třeba by pomohl ten předzesilovač. Už jsem se díval na eshop kytary.cz a přezesilovač s fantomovým napájením, které se ovšem nedostane až k dynamickému mikrofonu a slouží jen pro přezesilovač, stojí 1790 Kč. Tento přezesilovač se vloží do XLR konektoru mikrofonu a propojí se kabelem se zvukovou kartou.

Jěště je možné, že je v Cubase něco špatně nastavené, že nahrávku ve stopě není možné přehrát. Proto prosím o srozumitelný podrobný návod jak vše správně nastavit v Cubase při nahrávání z mikrofonu. Jak jsem psal jsem začátečník a je možné, že jsem něco v programu nastavil špatně co teď dělá tuto neplechu. Moc děkuji za pomoc.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1084
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 9:23 am    Předmět: :-) Citovat

Hmm. Ještě bych vyzkoušel jiný mikrofon, nemám osobně k těmhle (pro mě "divnověcem") poněkud důvěru.

Podrobně jsem to víceméně popsal výše, nic dalšího netřeba. V daném případě to prostě vidím na ten mikrofon, protože ano - jsou mikrofony (třeba Shure SM7B), které vyžadují větší předzesílení, ale to je poněkud jiná cenová (a i výsledky z něj budou rozhodně kvalitativně jinde). Každopádně je potřeba ještě dozjistit, zdali:

- mikrofon dává slabý signál
- není problém ve zvukovce

Předpokládám, že druhý kanál jste zkoušel a chování je stejné. PAD tlačítko (pevný útlum) karta nemá, takže zde chyba taky nebude. Vlastní aplikaci karta taky nemá, čili nejde ani na straně jejího SW udělat nějakou chybu.

Případné nastavení Cubase pro záznam je popsané v manuálu, ale to budete mít zřejmě správně, jinak by to nenahrávalo. Zajímavé je chování ohledně přehrávání; mezerník přehrávání nespustí? Může to být jen absencí klávesové zkratky. Před přehráváním si zkontrolujte, zdali máte na stopě deaktivovaná tlačítka Record Enable a Monitor.

Případně sem hoďte screenshoty z Inspektora stopy a nastavení (Devices).

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 42
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 10:41 am    Předmět: Re: Síla signálu z mikrofonu Citovat

jiripospisil napsal:
......... a když do mikrofonu mluvím před nahráváním zní vše dostatečně hlasitě. Pro mě prostě záhada, Poradíte prosím někdo?

Na zvukovce je knob s popisem USB - DIRECT. Jak máte nastaven tenhle knob? Popř. jsem zkuste hodit print screen jak vypadá nahraná stopa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1084
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 12:53 pm    Předmět: :-) Citovat

Dobrá poznámka - vynechal jsem jí záměrně z toho důvodu, že na podklad (MP3 ve druhé stopě) si hlasitostně nestěžuje, čili reference je jasná (bez ohledu na polohu tohohle knobu). Ale uvidíme.

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 1:16 pm    Předmět: Zkouška nahrávání v Audacity Citovat

Můj problém bude zřejmě způsoben mikrofonem. Zkoušel jsem nahrávat do programu Audacity, což jak víte je free Audio editor, něco jako SoundForge, ale zdarma a musel jsem použít funkci zesílit, která už je dodaná v efektech programu, aby nahraný zpěv bylo vůbec slyšet. Pak bylo vše OK. Takže buď nový mikrofon nebo předpokládám ten předzesilovač pro dynamické mikrofony. Nemůžete doporučit nějaký vhodný mikrofon, ale né moc drahý. Jsem jen soukromá osoba a nemám tolik financí, abych mohl utratit 5 až 30000 za nějkvalitnější mikrofon. A funkci USB Direkt na zvukovce mám vytaženou na tři čtvrtiny, tedy čtvrtku před koncem možného pohybu knobu. Hudební podklad je skutečně dostatečně hlasitý. S tím rozhodně problém není. Poradíte dále!? Moc děkuji za rady.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 42
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 2:13 pm    Předmět: Citovat

Myslím si, že by to mohlo jít i se současným mikrofonem. Jsem nezdolný optimista. Smile
Pokud už máte knob skoro na 3/4 ve směru direct tak na mixu stopu s podkladem stáhněte až budete mít poměr podklad / mic v poměru jaký potřebujete. Pak to můžete celkově zesílit na master šavli i na zvukovce - ten velký knob.
Anebo můžete zkusit tento postup:
1. Otočte knob na doraz na USB
2. Na stopě s mikrofonem si zapněte monitoring. Repráček se zbarví do žluta.
Hned první obrázek https://steinberg.help/cubase_elements/v11/en/cubase_nuendo/topics/recording/recording_asio_direct_monitoring_t.html?hl=monitoring
3. Pokud bude podklad hlasitější než zpěv tak podklad na mixu stáhnout.
4. Pokud si budete chtít poslechnout výsledek svého počínání tak se musí monitoring ( repráček ) zase vypnout.
5. Pokud se uslyšíte při nahrávání se zpožděním. Je třeba nastavit buffer. Čím míň samplů tím menší zpoždění, ale tím větší zátěž pro procesor.
https://steinberg.help/cubase_elements/v11/en/cubase_nuendo/topics/setting_up/setting_up_studio_setup_dialog_r.html?hl=studio%2Csetup
http://www.cubasecz.cz/dalsi-clanky/zakladninastavenicubasedevicesdevicesetup
Pokud jsem něco zapomněl, jakože určitě, tak napiště Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 3:40 pm    Předmět: Nastavení v okně MixConzole Citovat

Jěště bych potřeboval poradit s následujícím problémem: Postupoval jsem dle návodu zaslaného Vámi a dle odkazu na návody na stránkách Steinberg, které jste mě poskytl vše se podařilo, ale zasekl jsem se v tom, že nevím jak v okně MixConzole zapnout úroveň monitorování a panorámování. Nemůžete mě s tímhle poradit? Toto na stránkách Steinberg není detailněji popsáno. Podotýkám, že neumím přiliž anglicky, ale přeložil jsem si to do češtiny překladačem Deepl, který využívá neuronové sítě a překládá skoro jako člověk, mnohem lépe než google překladač. Jěště podotýkám že Cubase mám díky panu Jirsákovy počeštěný. On proněj vytvořil neoficiální čestinu a i ji na svých stránkách za 80 Kč prodává. Mám nejnovější aktualizaci, verzi Cubase 11.0.30 Build 419. Moc děkuji za rady.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 42
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 3:53 pm    Předmět: Citovat

Nevím jestli jsem správně pochopil vaši otázku. Zkusím dle obrázku z návodu. Na obrázku je stopa GTR Tele II. Svítí tam zeleně R. Tak hned pod ním je ten repráček monitor. Panorámu má úplně doprava. Nad faderem je písmenko R - right. Nad tím písmenkem ovládáte panoramu. Ještě jsem si uvědomil jednu věc. Pro mikrofon vytvářejte vždy mono stopu.
https://steinberg.help/cubase_elements/v11/en/cubase_nuendo/topics/project_window/project_window_lower_zone_mixconsole_opening_t.html?hl=mixconsole
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jiripospisil



Založen: 27.11.2017
Příspěvky: 16
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt červenec 22, 2021 4:26 pm    Předmět: Problém nevyřešen Citovat

Děkuji moc za rady. Problém byl vyřešen k plně spokojenosti a zase jsem se naučil i díky Vám něco nového v Cubase 11 Elements. Hlavně poslední rady byli velice přínosné. Velké díky všem. Skutečně moc děkuji.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Cubase Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com
www.mediaport.cz www.punchlight.com