Cubase.cz
Diskusní fórum o produktech firmy Steinberg
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

deformace převedeného zvuku

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Cubase
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Jav



Založen: 16.10.2016
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: so říjen 17, 2020 2:41 pm    Předmět: deformace převedeného zvuku Citovat

Ahoj, poradí mi zvukař?

používám verzi Cubase 10 Artist a mám dotaz týkající zvukové stopy.
Při převodu audio signálu vygenerovaného přes VST Halion S3 v MIDI stopě ze stereo do mono stopy, vzniká deformace zvukového záznamu.

Jde konkrétně o basovou linku, která jakoby nepravidelně vynechává signál a hlasitost zvuku při použití jakékoliv metody převodu ze stereo do mono signálu.

Děje se to i po vypnutí kompresoru se sidechain efektem. Myslel jsem původně logicky, že to dělá ten sidechain. Možná je problém v nastavení delay toho konkrétního zvuku? Nebo je to tou komprimací a fyzicky to možné není?

Prostě ve stereo hraje normálně, ale v mono vynechává zvuk?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MAJ



Založen: 15.11.2006
Příspěvky: 1892

PříspěvekZaslal: so říjen 17, 2020 2:49 pm    Předmět: Citovat

Zdravím,
jakým způsobem jste převedl Stereo na Mono? Jak nahrávka zní, když přepnete v Control Room Cubase stereo poslech na Mono?

Máte basu umístěnou uprostřed? Používáte pro basu pouze jeden kanál?
_________________
Čeština pro Cubase
www.cubase-training.com – konzultace a školení hudebního SW a HW
www.cubasecz.cz – Informace o produktech Steinberg
Test Engineer in Steinberg Media Technologies GmbH
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Jav



Založen: 16.10.2016
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: so říjen 17, 2020 3:26 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den, díky za odpověď.

V tomto případě je použitý výstup Stereo (tedy dva kanály na výstupu), ale ve VST inst. (Halion) jsem nastavil Stereo Pan - Stereo to Mono. Takto správně ukazuje na výstupu dva spojené kanály, ale už s mono zvukem, tak jak od toho požaduji. Ovšem zvuk se tím zcela znehodnotí. Právě jakmile tento zvuk chci dát doprosřed, změní se hlasitost i intenzita signálu na minimum. Podotýkám, že s jiným zvukem s použitím VST Halion, hraje normálně.

Použil jsem i fyziké nastavení "Audio Connection - Outputs" převedeno na Mono stopu. V této variantě se zvuk zmutuje do podoby, že hraje pouze na jednu stranu (poslech ve sluchátkách).

A třetí varianta byla s použitím VST Plugin "Spatial + Panner = MonoToStereo"

Ve všech třech případech zvuk zmutuje do nežádoucí podoby (vynechává, hraje jen jedna strana, nebo se nepravidelně mění intenzita).

Myslím si, že je problém v tom konkrétním zvuku, že nejde použít jako basový základ. Nastavení tohoto preset zvuku nebylo původně určeno na basu (GM 081 Lead 1. Square). Řeším to kvůli ponechání konkrétního basového zvuku při finální přípravě pro mastering, jinak bych tam dal zvuk jiný...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jan Jav



Založen: 16.10.2016
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: so říjen 17, 2020 6:12 pm    Předmět: Citovat

myslím, že "control room" verze 10 Artist neobsahuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MAJ



Založen: 15.11.2006
Příspěvky: 1892

PříspěvekZaslal: so říjen 17, 2020 6:41 pm    Předmět: Citovat

Zdravím,
pokud zvuk úplně vypadne, tak to znamená, že v daný okamžik byl v obou kanálech přesně v protifázi. Pokud tedy tyto dva kanály sloučíte, sečte se +x a -x a vyjde 0.

Square by takovým zvukem klidně i mohl být, protože to je velmi jednoduchá a jasná zvuková vlna.

Jediné co mě napadá je buď posunout nebo přímo otočit fázi jednoho z LR kanálů.

Ano, máte pravdu, Cubase Artist nemá Control Room.
_________________
Čeština pro Cubase
www.cubase-training.com – konzultace a školení hudebního SW a HW
www.cubasecz.cz – Informace o produktech Steinberg
Test Engineer in Steinberg Media Technologies GmbH
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1053
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: ne říjen 18, 2020 10:20 am    Předmět: :-) Citovat

Ano - to bude určitě problém fáze. Nedělá to nějaký z efektů v rámci nástroje? Pokud ne, tak je z tohoto pohledu "nekvalitně" udělaný už sám zvuk dané banky, takže osobně bych nastřelil možnosti:

1. použít jen L nebo R kanál (tj. neslučovat do MONO)
2. použít na daný zvuk jinou banku/jiný VSTi

Martin píše také řešení, ale pokud bude kolísavost proměnná v čase, tak se to statickým posunutím moc nevyřeší (ale ano, chování se může změnit, ale trochu bych se obával o barvu zvuku).

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Jav



Založen: 16.10.2016
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: ne říjen 18, 2020 10:41 am    Předmět: Citovat

Dobrý den pánové,

díky za rady a tipy jak s tím naložit.
Nejlépe bude ten zvuk úplně vyměnit jak říkáte. Dělá to zřejmě některý z efektů v rámci nástroje, ale nemůžu přijít na přesnou příčinu (nejspíš Delay). Vyzkoušel jsem opravdu vše možné s nastavením kanálů LR, ale jakmile to dám do Mono, začne se to v čase kroutit. Přikláním se k verzi, že ten zvuk "Square" v databance, je nekvalitní!

Nevadí, jdeme dál.

Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MAJ



Založen: 15.11.2006
Příspěvky: 1892

PříspěvekZaslal: ne říjen 18, 2020 12:25 pm    Předmět: Citovat

Zdravím,
máte pravdu, je tam vidět nějaká smyčka, kdy se ten zvuk pravidelně vytrácí. Ostatně i když ho necháte ve stereu, je na měřácích vidět, jak pravidelně intenzita poklesne.

A export do Mono to potvrdil, viz screenshot:[img]https://www.dropbox.com/s/83w4kgaun75ci48/Screenshot%202020-10-18%20at%2013.24.22.png?dl=0[/img].
_________________
Čeština pro Cubase
www.cubase-training.com – konzultace a školení hudebního SW a HW
www.cubasecz.cz – Informace o produktech Steinberg
Test Engineer in Steinberg Media Technologies GmbH
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Cubase Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com
www.mediaport.cz www.punchlight.com