Cubase.cz
Diskusní fórum o produktech firmy Steinberg
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

sestavení PC

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Počítače pro digitální zpracování zvuku
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kozlososos



Založen: 17.9.2019
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: út duben 21, 2020 12:47 pm    Předmět: sestavení PC Citovat

ahoj všem,
předem se omlouvám, že zakládám nové téma, ale všechno je tady starší a komponenty PC jdou strašně rychle dopředu

potřeboval bych poradit s výběrem komponentů, mám HDD, externí zvukovku přes USB, ale potřebuji vybrat základní desku + procesor + paměti + zdroj

PC bude sloužit pouze k produkci hudby (žádné hry), nahrávání přes externí zvukovku Scarlet, používám Cubase 9 elements v 64 bit systému kvůli 64 bitovým VST pluginům (zatím jsem používal WIN 10 ale přemýšlím, že se vrátím zpět k WIN 7 - nevím co je lepší), v Cubase mám midi bicí a dalších cca. 15 audio stop

potřeboval bych poradit jaké parametry, abych rozjel s rezervou výše uvedené:
- procesor (6 jader nebo stačí 4), frekvence, AMD nebo radši Intel
- co by měla mít základní deska? (do budoucna chci přikoupit SSD disk)
- jak silný zdroj na to všechno stačí??
- jak silné paměti?

předem děkuji za radu, jsem v tomhle amatér a nechce se mi vyhazovat peníze za předražené komponenty, jejichž potenciál bych ani nevyužil Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 36
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: čt duben 23, 2020 2:19 pm    Předmět: Citovat

HW nároky pro Cubase uvádí Steinberg i na svých stránkách, system requirements https://new.steinberg.net/cubase/compare-editions/
Dle mého názoru v dnešní době ani nemá cenu moc uvažovat o procesorech intel. Takže tam bych volil AMD. A počet jader? O 4 bych ani nuvažoval. Takže 6 i klidně více.
RAM: tam bych dal 16GB pro AMD tak 3200 - 3600MHz CL14 - CL16. Dle momentální ceny.
Základní deska:tak ta by hlavně měla mít kvalitní napájecí kaskádu.
Zdroj: výkon se volí dle spotřeby všech komponent v PC. Já používám ke své spokojenosti Seasonic Focus plus gold.
A nákup SSD bych neodkládal. Ba naopak. Bylo by to to první co bych koupil. Má to velmi pozitivní vliv na výkon počítače. Dnes už bych volil klidně SSD NVMe M.2. Cena proti klasickému SSD už není o tolik vyšší.
Grafická karta: protože to máte jen na muziku tak tam bych volil spíš dle ceny. Popř. pokud máte třeba nějakou starší již doma tak klidně i tu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kozlososos



Založen: 17.9.2019
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: po duben 27, 2020 5:07 am    Předmět: Citovat

děkuji za konstruktívní radu, nějak takhle jsem si to myslel, ale nebyl jsem si jistý,

asi půjdu do téhle sestavy, zatím mám omezený rozpočet Smile https://www.czc.cz/asus-prime-b450m-k-amd-b450/241086/produkt/c2oo5r3b52i8tboptg7v7lmfm9/diskuse
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 36
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: po duben 27, 2020 7:18 am    Předmět: Citovat

RAM určitě 2x8 ne 1x16. Aby fungoval dual chanel. Ten SSD disk bych volil větší. Aspoň 2x tolik. Těch 128GB je v dnešní době opravdu málo. Musíš brát v úvahu, že není dobré SSD zaplnit až po okraj. Velmi se mu potom zkracuje životnost. Já mám jako hlavní 500GB a mám ho tak z 50% zaplněn. Mám na něm OS, Cubase + pár dalších plug-iny. Žádný hry atp.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1053
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: út duben 28, 2020 8:15 am    Předmět: :-) Citovat

2LUBOSH: zajímavá poznámka to o té životnosti - je o tom někde něco smysluplného napsáno? V obecném principu je to čistě FLASH paměť, tak proč by měla mít kratší životnost při větší zaplněnosti?

Dle Wiki snižuje životnost SSD spíše samotný OS, který obvykle obsahuje "optimalizace" pro konvenční disky (takže "zmnožuje" přesuny dat - a to je to, co SSD škodí). O obsazenosti (kapacitně) a jejího vlivu ani zmínka.

Dík, P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 36
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: út duben 28, 2020 8:29 am    Předmět: Citovat

Pavlii: u těch SSD jde o to, že každý disk má danou životnost počtem přepisů buněk. Výrobce vždy uvádí. A když máš plný SSD tak přepisuješ už jen malý počet buněk. Tím se o mnoho rychleji vyčerpá počet přepisů. Takhle to aspoň chápu já. Co jsem se dočetl na netu.
Namátkou jsem našel třeba tuhle diskuzi.
https://www.zive.cz/poradna/ssd-plne-zaplnen/sc-20-cq-660447/default.aspx?consultanswers=1
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1053
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: út duben 28, 2020 9:08 am    Předmět: :-) Citovat

No právě - jde jen o přepis. Data do buněk rozdistribuovává příslušný řadič/ovladač. Zase jde jen o to, jaká data na SSD disku mít; když vezmu, že tam budeš mít třeba samply, tak tě tohle vůbec trápit nemusí. Věci k OS taky ne (OK, maximálně tam je SWAP). Zase při určité velikosti RAM není ani práce se SWAP tak častá a navíc nebývá nijak dramaticky veliký.

Osobně si nemyslím, že by tohle měl řešit - než mu s tohoto důvodu odejde SSD disk, tak už dávno bude minimálně uvažovat o novém (nebo spíš i o novém počítači - při tom dnešním tempu...).

Otázkou jen je, když se vrátím na začátek diskuse o SSD, jestli ten řadič/ovladač rozdistribuovává případné nové přepisy opravdu rovnoměrně přes opravdu celý volný prostor, který na disku vždy aktuálně je (tj. aby druhý zápis do stejné buňky proběhl až v momentě, kdy bylo jednou zapsáno do všech buněk). Pokud to takhle nefunguje, nemá cenu se trápit nad procentuelní obsazeností SSD vzhledem k plánované jeho životnosti.

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kozlososos



Založen: 17.9.2019
Příspěvky: 8

PříspěvekZaslal: út duben 28, 2020 9:10 am    Předmět: Citovat

chlapi díky za rady, SSD jsem vybral teda větší Smile, mohli by jste mi ještě poradit se systémem obecně - WIn 7 nebo 10?? co je stabilnější pro práci s cubase?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LUBOSH



Založen: 9.10.2017
Příspěvky: 36
Bydliště: Lázně Bohdaneč

PříspěvekZaslal: út duben 28, 2020 10:10 am    Předmět: Citovat

No a tím je SSD vyřešeno. Wink Místa není nikdy dost. Very Happy
Na nový hw bych dal Win 10. Ono už roubovat Win 7 není už úplně ono. Ve Win 7 už může chybět podpora nového HW. Takže člověk je spíš nucen jít do W10. Mám Cubase 10 Pro a pod Win 10 mi to běhá v pohodě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavlii



Založen: 13.10.2004
Příspěvky: 1053
Bydliště: Hostivice :-)

PříspěvekZaslal: út duben 28, 2020 10:43 am    Předmět: :-) Citovat

Stabilní je obojí, ale podporované je jen W10 pouze. Takže moc na výběr nemáš.

P.
_________________

www.studiokappka.cz
606 709 340
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Počítače pro digitální zpracování zvuku Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com
www.mediaport.cz www.punchlight.com