Cubase.cz
Diskusní fórum o produktech firmy Steinberg
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Práce s VSTi v Cubase

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> VST instrumenty
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Atoss



Založen: 18.2.2007
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: po říjen 20, 2008 8:35 pm    Předmět: Práce s VSTi v Cubase Citovat

Ahoj všem, chtěl bych se zeptat na práci s VSTi v Cubase. Konkrétně mě zajímá, jak dát programu Cubase informaci, že má pracovat s konkrétním zvukem určitého VSTi a jaké nastavení má ten konkrétní VSTi v určítém projektu v Cubase mít. Tak jak jsem to prozatím zkoušel se mi zdá, že tak jak si daný VSTi spuštěný v určitém projektu v Cubase nastavím, tak to budu mít.

Některá nastavení ale takto nefungují, jako např. v Realstratu nastavení KS = Key Switches. Zde si nastavuji, jaká klávesa mimo rozsah kytary bude mít jaký efekt, např. utlumení strun, šoupání prstů po strunách apod. Toto nastavení si pak můžu pod určitým názvem uložit. Jenže když spustím svůj projekt v Cubasu, tak si to nepamatuje to konkrétní nastavení v KS. Kde by mohl být zakopaný pes?

Nakonec bych se chtěl zeptat ještě na jeden problém spojený s tímto VSTi (RealStrat). Pokud mám v Cubasu otevřený tento nástroj, a současně hraju na klávesnici, tak je zvuk provázený praskáním. Jestliže k tomuto nástroji ještě přiřadím efekt Amplitube, tak se zvuková kvalita ještě daleko zhorší a v podstatě v tom nejde pracovat a výsledný zvuk "vypyplávat". Čím by to mohlo být?

Díky za odpověď
Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PK



Založen: 4.10.2004
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: út říjen 21, 2008 11:49 am    Předmět: Citovat

V tomto případě se jedná o problém RealStratu. Pro ukládání nastavení Key Switches jeho tvůrci zvolili mechanismus, který jde mimo standardní ukládání parametrů VST pluginů. Na fóru MusicLab na tento problém upozorňují i další uživatelé.

Praskání je obvykle způsobeno nastavením příliš malého bufferu ASIO driveru zvukové karty. Čím menší buffer, tím menší latence, ale také větší zatížení procesoru (méně náročné pluginy ještě nepraskají, náročnější už ano). Není-li daný systém již schopen plynule bez výpadků dodávat zvukový stream do D/A převodníku zvukovky, objeví se praskání. Zatížení a případné přetížení CPU se dá sledovat pomocí VST Performance pod Devices.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Atoss



Založen: 18.2.2007
Příspěvky: 37

PříspěvekZaslal: út říjen 21, 2008 3:16 pm    Předmět: Citovat

A umí Cubase s Key Switches v RealStratu vůbec pracovat? Musím si tedy po každém spuštění Cubase nastavení této funkce v RealStratu aktivovat?

Co se otázky bufferu a latence týče, tak já mám v nastavení zvukové karty 128. Když v Cubase spustím RealStrat, tak mi Cubase ukazuje zatížení procesoru 25-30%. Jak tedy buffery nastavit, abych neměl příliš velkou latenci, ale nedocházelo už k praskání? Další vyšší volitelná hodnota je 256 - není to už moc? Nepomohlo by třeba dokoupení RAM (mám 1GB)?

Díky Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PK



Založen: 4.10.2004
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: st říjen 22, 2008 3:02 pm    Předmět: Citovat

Co by měla Cubase umět? Key Switches je věc RealStratu, která určuje, jak bude RealStrat reagovat na příchozí MIDI.

To že RealStrat pro Cubase nezpřístupňuje nastavení Key Switches v rámci parametrů VST pluginu, které Cubase ukládá jako součást nastavení projektu, znamená právě jen to, že uživatel po aktivaci projektu s RealStratem musí ručně načíst svou konfiguraci Key Switches.

Buffer: Co je moc nebo není záleží na potřebách a schopnostech konkrétního hráče. Proč se ptát, když to můžeš jednoduše zkusit? Vadí ti osobně rozdíl ve zpoždění mezi bufferem nastaveným na 128 a na 256 samplů?

256 samplů při samplovací frekvenci 44100 Hz znamená 256*1/44100 = 5.8 ms výstupního zpoždění. (128~2.9 ms)

Pro představu, za 5.8 ms urazí zvuk vzdálenost cca 2m. Toto zpoždění tedy odpovídá poslechu ve vzdálenosti pouhých dvou metrů od reprobeden (oproti poslechu s uchem přitisknutým na reproduktoru).

U zatížení procesoru záleží hlavně na špičkách, kam až zatížení vylétne během hraní (ve VST Performance i chvilkové přetížení rozsvítí červené světélko napravo).

Více RAM s latencí nepomůže. Pomoci může rychlejší procesor (je-li CPU skutečnou brzdou) a systém s lepší propustností sběrnic - tu ovlivňuje rychlost FSB, rychlost pamětí, sdílení paměti integrovanými grafickými kartami a kvalita chipsetu základní desky vůbec (včetně kvality a nastavení BIOSu). Vliv také mají ovladače jiných zařízení (wi-fi, ethernet etc.) - záleží na tom, jak moc zatěžují svými požadavky systémové sběrnice a systém vůbec. Různé PCI sloty také sdílejí stejné IRQ s různými integrovanými řadiči (USB etc.). V některých slotech se může zvuková karta chovat lépe než v jiných.

ASIO drivery běží jako služba, pokud to tak ještě nemáš, určitě nastav vyšší prioritu službám na pozadí: Ovládací panely>Systém>Upřesnit>Výkon - Nastavení>Upřesnit>Plánování procesoru - Služby na pozadí. Tohle také může ovlivňovat praskání při nízkých latencích.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
sarahjoe



Založen: 5.12.2014
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05, 2014 9:28 pm    Předmět: Citovat

Nakonec bych se chtěl zeptat ještě na jeden problém spojený s tímto VSTi (RealStrat). Pokud mám v Cubasu otevřený tento nástroj, a současně hraju na klávesnici, tak je zvuk provázený praskáním. Jestliže k tomuto nástroji ještě přiřadím efekt Amplitube, tak se zvuková kvalita ještě daleko zhorší a v podstatě v tom nejde pracovat a výsledný zvuk "vypyplávat". Čím by to mohlo být?

____________________
Download high quality 300-101 dumps to prepare and pass northwood.edu with oracle certification dumps Testking 300-115 Also get free demos of www.curry.edu for review of United States Army Command & General Staff College


Naposledy upravil sarahjoe dne ne prosinec 21, 2014 10:47 am, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MAJ



Založen: 15.11.2006
Příspěvky: 1744

PříspěvekZaslal: so prosinec 06, 2014 8:12 pm    Předmět: Citovat

Zdravím,
evidentně máte nastavenou příliš nízko latency (Buffer Size) a počítač nestíhá.

Více informací o tomto nastavení najdete zde.
_________________
Čeština pro Cubase
www.cubase-training.com – konzultace a školení hudebního SW a HW
www.cubasecz.cz – Informace o produktech Steinberg
Test Engineer in Steinberg Media Technologies GmbH
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> VST instrumenty Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com
www.mediaport.cz www.punchlight.com