Cubase.cz
Diskusní fórum o produktech firmy Steinberg
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Problem se sample rate v Cubase SX

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Cubase
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka108



Založen: 23.6.2008
Příspěvky: 41

PříspěvekZaslal: pá prosinec 05, 2008 12:36 pm    Předmět: Problem se sample rate v Cubase SX Citovat

Mám zvukovku M Audio Delta, kterou již léta používám spolu s Cubase, žel v poslední době se mi dějí podivné věci. Když si chci otevřít rozdělaný projekt, který mám v 48.00 a 24 bitech, ukáže se mi tato hláška: sample rate has changed to 41.100.... dále se to ptá, zda chci některé stopy konvertovat na 41.100, ačkoliv je vše nahrané v 48 khz. Zadam nekonvertovat a zjišťuji, že některé tracky skutečně hrajou zrychleně a některé normálně. Po několika restartování Cubase se projekt vrátí zpět do normálu. Nyní mám však rozpracovaný projekt, který mi stále háže tuto hlášku a ať zkouším cokoliv nechce se mi projekt vrátit do původního stavu.

Další věc je, která s tím snad i souvisí je, že na ovladačích zvukové karty nejde přepínat sample rate. Jako by to bylo zamknuté, dokonce je tam v okýnku napsáno locked, nicméně žádnou zamykací či odemykací funkci jsem na ovladačích karty nenašel.

Poradíte někdo? Nikdy před tím jsem se s tímto problemém nesetkal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PK



Založen: 4.10.2004
Příspěvky: 532

PříspěvekZaslal: po prosinec 08, 2008 6:10 pm    Předmět: Citovat

Když běží Cubase nebo jiná aplikace, která má otevřený ASIO driver, tak v control panelu Delty nelze přepínat sample rate - řídí si to aplikace, v Cubase konkrétně nastavení Project>Project setup...>Sample Rate.
Pokud Cubase neběží, přepínat to lze.
Locked v control panelu Delty v tomto případě znamená, že zdroj samplovací frekvence je v pořádku a dodává řídící frekvenci jak se patří. Pokud je jako zdroj hodin vybraný vnitřní generátor, stav locked je víceméně samozřejmý. Tahle indikace má smysl spíše v případě, že je jako zdroj hodin vybrán externí WordClock nebo S/PDIF signál. Pokud bys chtěl nahrávat třeba z minidisku, jehož digitální výstup by byl připojen na digitální vstup Delty, musel by být zdroj hodin nastaven na S/PDIF - samplovací frekvenci pak nejde měnit ani v Cubase ani v control panelu Delty - určuje ji nastavení externího zdroje (minidisku). Pokud bys nechal zdroj hodin nastavený na S/PDIF a minidisk odpojil, stav by se změnil na unlocked, což by indikovalo problém se zdrojem hodin.
Jediná situace, kdy by Cubase měla chtít měnit sample rate projektu při jeho otevírání, by mohla nastávat právě tehdy, pokud by zdrojem hodin bylo nějaké externí zařízení. Pokud je zdroj hodin interní, Cubase frekvenci automaticky přepne podle projektu. Pokud je zdroj externí, Cubase frekvenci měnit nemůže a musí se přizpůsobit.
Pokud se toto hlášení objevuje i při interním zdroji hodin, doporučil bych stáhnout nejnovější ovladač Delty ze stránek M-Audio a přeinstalovat jej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka108



Založen: 23.6.2008
Příspěvky: 41

PříspěvekZaslal: čt prosinec 18, 2008 6:31 pm    Předmět: Citovat

Děkuji, teď mi to nějakou dobu nedělalo, ale opět začlo. Chápu to asi tak, že je v pozadí spuštěn nějaký program, kterému se musí sample rate přizpůsobit?? Budu experimentovat a uvidím. Každopádně děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Cubase.cz -> Cubase Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com
www.mediaport.cz www.punchlight.com